Lokakuussa 2018 Kauhavan lentosotakoulun entinen lennonjohtorakennus kokee muodonmuutoksen. Seinille ilmestyy valoefektejä, toimistot täyttyvät propeista ja luutakomeroon rakennetaan Triton-terminaali, pääte, jolla tutkimusaseman työntekijät ja vierailijat voivat lähettää viestejä toisilleen ja somettaa. Lennonjohdon torniin rakennetaan aseman komentokeskus, bunkkeriin puolestaan laboratorio. Ja bunkkerin naapuriin, häkkiseinällä erotettuun tilaan, laitetaan sotakarjut odottamaan testikäyttöä.
Kun kaikki on valmiina, paikalle saapuu 75 pelaajaa valmiina päättämään minkälaisia Proteus 3-hybridejä ja kuinka monta Federaatio aikoo hyperkorporaatioilta tilata.
(Teksti on julkaistu myös Roolipeliblogi Lokissa 13.3.2018)
Proteus: Sotakarjujen synty on kolmen yhteistyötahon ponnistus. Sisällöstä ja pelimaailmasta vastaa Ironspine, tuotannosta Illusia Ry ja pelisuunnittelusta Markus Montola ja Simo Järvelä. Miten tähän pisteeseen päädyttiin?
Peruutetaan ajassa taaksepäin vuoteen 2017. Jotta Proteus-liveroolipeli saattoi syntyä, piti planeettojen olla juuri oikeanlaisessa järjestyksessä. Illusia Ry perustettiin keväällä, perustajillaan haaveena tehdä merkittäviä yhteistyöprojekteja ja enemmän jokaisen ammattitaitoa hyödyntäviä tuotantoja. Sotakarjut julkaistiin Ropeconissa, jossa myös Illusia pyöritti ensi kertaa yhdistyspöytää ja proppinäyttelyä. Sunnuntai-iltapäivään mennessä palaset alkoivat loksahdella paikalleen.
Olen kuullut, että sysäsin peliprojektin käyntiin salakavalasti. Yksi Facebook-kommentti, joka kirvoitti reaktioita juuri oikeilta henkilöiltä. Ropeconin jälkihuuma ja Sotakarjujen mahtava vastaanotto eittämättä siivittivät ensimmäisiä projektiin sitoutuneita tekemään päätöksensä.
Samaa mieltä on myös Miska Fredman, kun kysyin motiiveja hypätä kelkkaan.
“Tää on ollut oikeasti jo pitkään mielessä lähteä larppihommiin mukaan. Ei vaan ole ollut järkevää tahoa, minkä kanssa lähteä toteuttamaan tätä. Nyt palaset jotenkin loksahti kohdalleen ja homma lähti käyntiin. Hiukan suunnittelemattahan tuo tapahtui, mutta tartuin tilaisuuteen, kun asiaa kohtaan osoitettiin kiinnostusta.”
Elokuussa 2017 koottiin tiimin ensimmäiset jäsenet, syyskuussa lokaation myötä alkoi kirkastua konsepti ja tuotantotiimiin alettiin rekrytoida lisää ihmisiä. Tammikuun alussa suurin osa designin ensimmäisestä vaiheesta oli tehty, ensimmäiset kirjoittajat rekrytoitu ja markkinointimateriaalin valmistelu alkoi rullata käyntiin tosissaan.
Erilainen lähestymistapa Sotakarjuihin
Yksi merkittäviä huolenaiheita, joita meillä konseptia ja viestintää hioessa oli, liittyi mielikuviin joita ihmisillä on Sotakarjuista. Roolipeliteos sijoittuu taistelukentille, taktisen armeijavarustuksen, toiminnan ja epätoivon keskelle, eturintamalle. Lisäksi keskiössä ovat tietenkin sotakarjut.
Pienen ajatusleikin jälkeen hylättiin ensimmäisten konseptien joukossa mahdollisuus pelata sotakarjua Sotakarjut-larpissa. Se tuntuu nurinperoiselta, mutta jokaiselta lateksista valettua sikamaskia päässään pitäneeltä voi kysyä, onko siinä realistista viihtyä täyspitkän pelin ajan. Vastaus on “ei”.
Miska esitteli meille ajatuksen preludista, johdannosta, joka kertoisi miten sotakarjut luotiin. Pian löysimme lokaatiovastaavamme avustuksella kontaktin LSK Business Parkiin, joka hallinnoi Kauhavan lentosotakoulun alueita. Oli viimein selkeää mihin suuntaan pelisuunnittelua lähdettäisiin viemään.
Kun itse sotakarjuja ja sodan eturintamaa ei nostettu pelin keskiöön, oli löydettävä keinoja ankkuroida tarina alkuperäisen pelin luonteeseen ja muihin teemoihin. Sotakarjut käsittelee kepeältä näyttävällä otteella syviä teemoja minuudesta ja pahuudesta, jostakin jossa meillä kaikilla on osamme, mutta jota emme voi kontrolloida.
Proteus-liveroolipeli pureutuu hybridien luomisprosessin kautta juuri tähän. Suureen sotakoneistoon, älyllisen olennon tuotteistamiseen ja dehumanisaatioon, sekä niihin lukemattomiin pieniin rattasiin, jotka mundaanin rutiinin ja arjen keskellä tekevät vain työtään, ja samalla toimivat pahuuden koneistona.
Tyylilajiksi muodostui luontevasti satiiri, joka ei ole helpoimmasta päästä työkaluja liveroolipelissä. Sotakarjut-roolipelin esikuviin kuuluu keskeisesti kulttiklassikko Starship Troopers, jonka huomattiin resonoivan myös tulevan pelin konseptin kanssa. Vakavin kasvoin vedetty parodia ja musta huumori muodostuivat merkittäviksi elementeiksi peliä suunnitellessa.
Pöytäroolipelin ja larpin symbioosi
Konseptin myötä oli selvää, ettei olemassa oleva Sotakarjuille julkaistu materiaali riittäisi mitenkään taustoittamaan tulevaa peliä. Onneksemme meidän ei ole ollut tarvis lähteä tekemään fanitaidetta, vaan kaikki uusi materiaali luodaan yhdessä Ironspinen kanssa, ja on käytettävissä pelin virallisena laajennuksena. Tämän myötä on luontevaa, ettei uusi materiaali jää vain pienen larppaajaporukan takaraivoon, vaan julkaistaan myös lisäosana roolipelille.
Pelaajien missio larpissa on tehdä päätöksiä tuotettavasta Proteus3-hybridistä. Nämä speksit ja joitakin pelin tapahtumia tullaan liittämään osaksi tätä lisäosaa, tehden niistä osan Sotakarjut-kaanonia. Tämä keino ei suinkaan ole ennen näkemätön, sillä onhan White Wolf jo varsin tunnettu esimerkki liveroolipelin käyttämisestä roolipelin kehittämisessä. Prosessin sisälle pääseminen on ollut mielenkiintoista ja antoisaa. Tekijöilleen tämä ponnistus on ensimmäinen laatuaan, mutta toivon mukaan ei viimeinen.
Tiimityön hedelmä
Tiimin työskentely on sujunut ensimmäiset 7kk loistavasti, ja odotukset tulevilta kahdeksalta kuukaudelta ovat korkealla. Kaikkiaan tuotannon parissa on vaikuttanut yli kolmekymmentä vapaaehtoista. Aktiivisia tiimin jäseniä on noin kaksikymmentä, ja kirjoittajia aiotaan rekrytoida vielä muutama lisää. Itse pidän harvinaisen hyvin toimivan tiimityön isona tekijänä juurikin organisaation laajuuden. Jokainen vastaa vain yhdestä, selkeästi määritellystä tontista, joka on heille mieleinen ja osaamista vastaava. Olen itsekin onnistunut, kerrankin, pysymään vain tuottajan kengissä. (Toki voidaan argumentoida, että tuottajan tehtäviin voi kuulua melkein mitä vain, jos se on tarpeen.)
Tule mukaan!
Peliimme ei ole ilmoittautumista, vaan se täytetään siinä järjestyksessä missä liput ostetaan. Lipulla on hintaa 120 euroa, minkä lisäksi pelaajan on kustannettava majoitus pelialueen hotellissa (32,6-90e/vkloppu). Keräämme hahmopreferenssit ja pelaajien tiedot lomakkeella lipunmyynnin sulkeuduttua.
Ensikertalaisetkin voivat tulla mukaan! Opettelemista materiaaleissa varmasti tottumattomalle riittää, mutta pelinjohto ja pelisuunnittelijat tekevät kaikkensa, jotta kokemus on helposti lähestyttävä ja inklusiivinen. Tuotannossamme haluamme korostaa turvallisuuden ja inklusiivisuuden arvoja kaikessa mahdollisessa.
Koko Proteus-tuotantotiimin puolesta,
– Vera Schneider, vastaava tuottaja